woensdag 25 september 2013

Interactieve Video en Authentieke Communicatie


We shape our tools and thereafter our tools shape us”, [Marshall McLuhan].

Tegenwoordig maakt iedereen overal persoonlijke videofilms. 
Eigen uitingen van visie, ideeën, meningen. Overal en altijd te zien. 
Op het internet in communities, sociale media; Youtube, Facebook of websites.

Is het medium nu voor professionele communicatie niet meer interessant?

Integendeel. Er is juist online veel meer met interactieve video te bereiken dan we nu zien. 
Het is de kunst om het medium eigentijds en creatief in te zetten.

Video is een bijzonder vitaal medium. 
Sterk in bewijsvoering, overtuigend in de overdracht van emotie en passie. 
Intens door het levende beeld en geluid.

Ook van Marschal MacLuhan is de uitspraak: “the medium ís the message”.
Het is belangrijk te beseffen dat het gebruik van video in communicatie iets zegt over haar afzender. Dat het weergeeft hoe organisaties of bedrijven over zichzelf denken.

Video is van een entertainment [en oppervlakkig] medium juist nu een inhoudelijk sociaal medium geworden. 
De nieuwe begrippen waar wij als makers mee mogen werken zijn de [trends] behoeften aan; transparante informatie, authenticiteit, verbinding, betrokkenheid.

Voorbeeld: Nep echt of echt echt? In een salesvideo voor een energiebedrijf hebben de medewerkers zelf de rollen gespeeld waar we vroeger wat gekunstelde acteurs zouden hebben ingezet. 
Resultaat? Veel oprechter en geloofwaardiger spel. Onder bezielende en professionele regie komen enthousiaste amateurs tot grote prestaties.

Ander voorbeeld. Betrokkenheid. Interviews worden veel losser en meer ontspannen als de geïnterviewde niet meer zo met een grote cameraploeg wordt geconfronteerd. 
Gewoon zittend in het gras, of losjes wandelend met een Steadycam op Segway.

Het luistert heel kritisch wat je doet met het medium. Als je de opnamen of het verhaal niet authentiek maakt, juist inhoudelijk, eindig je altijd met oninteressant materiaal. 
Boeit niet! De professionele boodschap onderscheid zich in kwaliteit.

Zijn de meeste video’s gewoon “niet boeiend”?

Niet allemaal, sommige zijn zelfs beledigend slecht. Omdat ze zo kinderachtig of afzendergericht zijn gemaakt dat ze de intelligentie en het begrip van de kijker volledig onderschatten. Dat kwetst en ergert. Niet doen!

En wat kan video meer op het Internet?

Kijker aan de macht? Interactief? Veeleisend publiek? Korte aandacht, materialisaties, narcistisch, niet eenvoudig te imponeren. De, online generatie is meer dan ooit op zoek naar identiteit en erkenning. Op zoek naar het authentieke zelf.

We kennen onszelf door communicatie met anderen. We hebben er veel behoefte aan onszelf te laten zien. [expressie] Nieuwe media creëren nieuwe wegen om met anderen te communiceren. Brengen ons in contact met alles wat we in de wereld willen weten. 
En we weten méer dan ooit. 
Én onze nieuwsgierigheid wordt instantly bevredigd, 24/7. Dus nieuwe media spelen een grote rol bij het kennen van onszelf.

Het gaat hier niet over techniek. Maar juist over gepassioneerde mensen die communiceren. Je ziet eerlijke verhalen over echte mensen. Dat [samen]werken met anderen spannend en avontuurlijk is, leuk en leerzaam, grappig en inspirerend – en dat het nog zin heeft en zin geeft ook. Hoop en humor zetten de toon.

Authentiek, entertainen of informeren?

De geïnformeerde consument wordt een actieve speler in je proces en wil een hand hebben in de toekomst van onze planeet, onze gezondheid en ons gemeenschappelijk lot. Consumenten worden een actieve partner. Een kracht van belang. Of het nu gaat om een bezorgde moeder of een inkoper bij een grote organisatie.

Zo wil Mind4media méér mensen bereiken en raken, ontroeren en aanzetten tot beweging, gekenmerkt door authenticiteit en menselijke maat.

Neem geen genoegen met ouderwets en cliché video. 
Geef je communicatie, je video en vooral je publiek 
het beste van jezelf 
en wacht op het applaus!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten